Šta je u blizini?

Zgrada glavne Pošte, Novi Sad

Zgrada glavne Pošte, Novi Sad


Vidi veću mapu

Glavna pošta

Zgrada glavne Pošte Novi Sad, nalazi se na par stotina metara od Hostela Kutak. Predstavlja odličan orijentir za turiste i goste koji se ne snalaze odlično u Novom Sadu. Odavde je moguće brzo slanje ili prijem novca, paketa, razglednica…


novi-sad-centar

Centar grada, Novi Sad


Vidi veću mapu

Centar Novog Sada

Novi Sad je, posle Beograda, drugi grad u Srbiji po broju stanovnika. Glavni grad Autonomne Pokrajine Vojvodine,  sedište pokrajinskih organa vlasti  i administrativni centar Južnobačkog okruga.

Osnovan 1694. godine, Novi Sad je dugo bio centar srpske kulture, zbog čega je dobio ime „Srpska Atina“.

Danas, Novi Sad je velik industrijski i finansijski centar srpske ekonomije,univerzitetski grad i školski centar, kulturni, naučni grad, grad domaćin mnogih međunarodnih i domaćih kulturnih, naučnih i sportskih manifestacija, kao i grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta.

 


LazeTeleckog

Ulica Laze Telečkog


Vidi veću mapu

Ulica Laze Telečkog

U srcu grada, jedna od najstarijih ulica, prepuna klubova, restorana i kafića, pružiće Vam nezaboravan provod uz hranu i muziku za svaki ukus.


Dunavski park

Dunavski park


Vidi veću mapu

Dunavski park

Dunavski park važi za najlepši i najuređeniji novosadski park. Prema metodologiji vrednovanja parkova, spada u prvu kategoriju kao posebno vredan park, sa preko 250 biljnih vrsta. Posebnu radost najmlađim posetiocima predstavljaju par labudova Isa i Bisa,kao i patke i kornjače koje u letnjem periodu borave u jezercetu.

U parku se nalaze spomenici i biste Đure Jakšića, Svetog Sergeja Radonješkog, Branka Radičevića i Miroslava Antića.

Od strane države zaštićen je kao spomenik prirode.


snp-novi-sad

Srpsko Narodno Pozorište, Novi Sad


Vidi veću mapu

Srpsko Narodno Pozorište, Novi Sad

Srpsko narodno pozorište je osnovano 1861. godine u Novom Sadu.

Belo mermerno zdanje na Pozorišnom Trgu,u centru Novog Sada, se prostire na preko 20 000 kvadratnih metara i ima najveću pozorišnu scenu u Srbiji. Opremljeno je sa probnim salama za hor i orkestar, baletskom salom i velikim brojem scensko-tehničkih radionica.


petrovaradinska-tvrdjava

Petrovaradinska tvrđava


Vidi veću mapu

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu, u mestu Petrovaradin,na obali Dunava i obroncima Fruške gore.

Izgradnja tvrđave,koja se prostire na 112 hektara,je trajala punih 88 godina, sve do 1780. Bila je neosvojiva za ondašnju ratnu tehniku i već tada je dobila naziv Gibraltar na Dunavu. Sve  do 1948. godine tvrđava je služila isključivo kao vojni objekat. Pod zaštitu države stavljena je 1951. godine, od kada predstavlja kulturni i turistički objekat.

Pored muzeja, arhiva i niza umetničkih ateljea, poslednjih godina na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se muzički festival „Egzit“.


Štrand plaža Novi Sad

Štrand plaža, Novi Sad


Vidi veću mapu

Štrand plaža, Novi Sad

Štrand je popularna plaža na Dunavu,u blizini Mosta slobode,koja važi za najlepšu i najuređeniju plažu duž celog toka reke. Obiluje mnoštvom letnjih bašti,igralištima za decu kao i sportsko rekreativnim terenima.


53940_013master_large

Novosadski sajam, Novi Sad


Vidi veću mapu

Novosadski Sajam, Novi Sad

Novosadski sajam je nastao na temeljima futoških i novosadskih vašara, kao i zanatskih izložbi iz 19. veka.
1958. je primljen u Uniju međunarodnih sajmova u Solunu i od tada organizuje mnoštvo sajmova iz oblasti tehnike, turizma, obrazovanja i dr.,iz kojih se, kao najveći, izdvaja Poljoprivredni sajam. Izgradnjom Kongresnog centra „Master“, Novosadski sajam je stvorio uslove za organizovanje modernih sajmova, s akcentom na uslužni biznis.


sinagoga novi sad

Jevrejska Sinagoga, Novi Sad


Vidi veću mapu

Sinagoga, Novi Sad

Novosadska sinagoga, jedna od četiri koje postoje danas u Srbiji, nalazi se u centru grada, u Jevrejskoj ulici. Danas, sinagoga nema svoju prvobitnu namenu, koristi za održavanje koncerata klasične muzike i predstave.


novosadki-kej

Kej, Novi Sad


Vidi veću mapu

Kej, Novi Sad

Beogradski kej u Novom Sadu, sa više od pet kilometara uređenog šetališa pored Dunava, je jedno od najuređenjijih šetališta na ovoj velikoj evropskoj reci. Proteže se od centra grada do gradskog kupališta Štrand,gde većim delom  ima trim stazu kao i stazu za bicikliste.


Novi_Sad,_Bulevar_Oslobođenja,_Futoška_pijaca

Futoška pijaca, Novi Sad


Vidi veću mapu

Futoška pijaca, Novi Sad

Futoška pijaca, najveća zelena pijaca u Novom Sadu, nalazi se u centru grada na uglu bul. Oslobođenja i Jevrejske ulice. Sa veoma širokim asortimanom prehrambenih, kozmetičkih, tekstilnih i drugih proizvoda po pristupačnim cenama.